VIDEO. Apple, în „copac”: Sistemul de securitate prin amprentare al noului iPhone 5S, spart în numai 48 de ore

iphone 5s spartLa numai 48 de ore de la mega mediatizata lansare a modelului iPhone 5S, un grup de hackeri germani a anunțat, ieri, că a spart tehnologia de scanare a amprentelor utilizată de acest smartphone, prin care Apple promitea că va ridica la un nivel nemaiîntâlnit standardele de securitate împotriva furturilor, scrie agenția Reuters. Anunțul făcut de nemții din “Chaos Computing Club” (CCC) – una dintre cele mai organizate, temute și respectate grupări de hackeri din lume – pune Apple într-o ipostază extrem de jenantă, dupa ce compania promovase intens în ultimele luni cititorul de amprente, mizând pe această tehnologie de ultimă generație pentru a da o lovitură concurenților de la Samsung. De altfel, reprezentanții Apple au rămas fără reacție,  după ce au vizionat un video postat de CCC, prin care hackerii demonstrează cum poate cineva să spargă noul cititor de amprente și, implicit, sistemul de securitate al iPhone 5S, promovat până mai ieri cu surle și trâmbițe. Hackerii au declarat că au decis să spargă sistemul “Touch ID”, fiind agasați de rapoartele din ultimele luni, care descriau amprentarea utilizatorului drept o “minune” tehnologică, greu de depășit.

“Amprentele nu ar trebui folosite să securizeze nimic. Lăsăm amprente peste tot și este mult prea ușor ca acestea să fie falsificate după ce sunt prelevate”, avertizează unul dintre hackeri. Membrii CCC afirmă că au depășit cititorul de amprente propus de Apple relativ ușor, fotografiind amprenta unui utilizator de iPhone, pe care au printat-o ulterior pe o foaie transparentă, folosită pentru a crea un mulaj pentru un deget fals. Prin această metodă, smartphone-ul a fost deblocat fără probleme. Mai mult, CCC susține că metode similare au fost utilizate pentru a sparge majoritatea senzorilor de amprentare de pe piață.

Mai mulți experți în securitate care încearcau să testeze standardele de siguranță ale noului iPhone lansaseră cu puțin timp în urmă un site ce oferea recompensă oricui reușea să treacă de bariera cititorului de amprente realizat de Apple. Pentru a ajunge în posesia recompensei, sistemul de amprentare trebuie spart numai prin folosirea de mijloace fizice, precum amprenta utilizatorului colectată de pe un pahar, și nu prin sisteme de hacking. Până ieri, premiul ajunsese la valoarea de 13.000 de dolari, dintre care 10.000 de dolari erau acordați de unul dintre membrii fondatori ai I/O Capital Partners, firmă de capital de risc. Se pare însă că, în ultima clipă, acesta și-a retras suma cu care anunțase că va participa pentru recompensare câștigătorului.

Loading

Comments

comments