Anturajul care inculpă

„Cine se aseamănă, se adună extrem de ușor”. Maxima lui Cicero, mai cunoscută la noi sub forma „Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun cine ești”, ne arată calea spre răspunsul corect la întrebarea: „A fost sau nu președintele amestecat în afacerea fratelui Mircea cu clanul lui Bercea Mondial?”

Vinovații au obiceiul de a se inculpa atunci când „deschid gura” pentru a se disculpa. De aceea, apelează la avocați experți în arta disimulărilor juridice. Mircea Băsescu s-a inculpat singur, joi, atunci când a încercat să se disculpe printr-un comunicat de presă în care confirmă autenticitatea înregistrărilor prezentate de postul de televiziune Antena 3, înregistrări în care admite că a luat bani pentru eliberarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Ulterior, în fața procurorilor, sfătuit de avocat, Mircea Băsescu a refuzat să mai deschidă gura, iar avocatul a contestat înregistrările. Prea târziu: comunicatul de presă fusese produs, devenind o probă incriminatorie esențială a acuzării.

Azi a venit rândul lui Traian Băsescu de a se inculpa. El a ales să răspundă în scris, pe site-ul Administrației Prezidențiale, la câteva întrebări adresate de presă după reținerea (și, ulterior, arestarea) fratelui său. La întrebarea „De ce președintele României, domnul Traian Băsescu, nu l-a împiedicat pe fratele dumnealui, domnul Mircea Băsescu, să intre în anturajul la care făcea referire în declarația de presă pe care a susținut-o în data de 19 iunie 2014 la Palatul Cotroceni?”, Traian Băsescu răspunde: „Am aflat din presă că fratele meu, Mircea Băsescu, a botezat o nepoată a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Ce mai era să fac după botez? Este major. Dacă știam dinainte, i-aș fi spus să nu intre în acest anturaj”.

Există, aici, în răspunsul șefului statului, o imensă fractură logică.

Pe de o parte, în ordine cronologică, faptele s-au petrecut astfel:

1. În campania electorală din anul 2009, Traian Băsescu a participat la o petrecere țigănească din județul Vâlcea, unde Bercea Mondial i-a oferit (mă rog, i-a oferit soției sale, Maria Băsescu) o monedă de aur, care a fost acceptată; președintele spune, ACUM, că moneda se află în patrimoniul Administrației Prezidențiale…

2. În ianuarie 2010, Mircea Băsescu l-a botezat pe nepotul lui Bercea Mondial.

3. Înregistrările realizate de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, datează din anul 2012.

„Ce mai era să fac după botez?”. Chiar așa, tu, cititorule, dacă ai fi fost președintele țării, ce ai fi făcut? Ai fi constatat că asta este, faptul e consumat, a intrat în anturaj, acuma să joace cum îi cere anturajul, că doar este major?! Sau, după momentul ianuarie 2010, te-ai fi asigurat că nu va mai exista un moment 2012?…

Pe de altă parte, Traian Băsescu nu este absolut deloc omul care să se poată lăuda că s-a afișat întotdeauna cu persoane fără trecut dubios. Dincolo de momentul „Vâlcea, 2009”, șeful statului nu a avut absolut nicio problemă în petrece alături de pușcăriabili precum Gigi Becali (este de pomină cheful de la Golden Blitz, tot din timpul campaniei electorale din 2009).

Așadar, președintele MINTE, SE INCULPĂ când încearcă să se disculpe: „Ce mai era să fac după botez? Este major. Dacă știam dinainte, i-aș fi spus să nu intre în acest anturaj”. Pentru Traian Băsescu nu anturajul este problema, ci ACOPERIREA pe care ți-o asiguri atunci când te afli în compania acestuia.

De fapt, nu este o noutate. Între cei doi frați Băsescu, singura diferență este faptul că Traian își acoperă mai bine faptele, Mircea chiar se laudă cu ele. Cei doi frați erau oameni cu mari averi, de ordinul milioanelor de dolari, în 1989, pe vremea comunismului! Averile erau realizate din contrabandă, fapt recunoscut de Mircea Băsescu. Așadar, prin fapte, care, chiar dacă datează din regimul „de tristă amintire”, tot infracțiuni se numesc și acum. Traian Băsescu a fost mai parșiv, a admis contrabanda („Am făcut și buf -bișniță, în argou marinăresc – n.r.-. Am fost marinar și nimic din ceea ce fac marinarii nu îmi este străin”), dar nu a vorbit despre dimensiunile acesteia. Totuși, calculele arată că milioanele din conturile sale nu se puteau aduna nicicum din salarii.

 

Loading

Comments

comments