Americanii sunt mulțimiți de cooperarea Siriei în procesul de distrugere a arsenalului chimic

6a00e551eea4f5883401310faf0820970c-800wiSecretarul de stat american, John Kerry, a recunoscut luni ‘meritul’ regimului sirian în distrugerea armelor sale chimice, lansată într-un ‘timp record’, informează AFP.

‘Procesul a fost demarat într-un timp record și suntem recunoscători Rusiei pentru aceasta, pentru cooperarea sa, dar, bineînțeles, și Siriei pentru acordul său’, a declarat șeful diplomației de la Washington în cursul unei conferințe de presă comune, organizată după întrevederea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe insula indoneziană Bali.

‘Este extrem de semnificativ că ieri, duminică, la o săptămână după adoptarea rezoluției (ONU), au fost distruse arme chimice. Cred cu sinceritate că este meritul regimului de la Damasc. Este vorba despre un start bun și îl salutăm’, a adăugat el.

Experți în dezarmare chimică au demarat duminică distrugerea arsenalului sirian, în spiritul rezoluției ONU votate după sângerosul atac cu arme chimice de la 21 august din apropiere de Damasc.

Experții au ca misiune să distrugă un arsenal estimat la mii de tone, dintre care sute de tone de gaz muștar (iperită) sau gaz sarin, răspândit în sute de puncte, totul într-o țară aflată în război, o premieră pentru o misiune de dezarmare chimică.

Echipa are misiunea de a aplica Rezoluția 2118 a Consiliului de Securitate, prima adoptată în legătură cu conflictul sirian, pe baza acordului ruso-american care prevede dezarmarea chimică a țării până la jumătatea anului viitor.

Acordul a îndepărtat amenințarea loviturilor aeriene împotriva regimului de la Damasc după atacul de la 21 august, atribuit de Occident și de opoziție forțelor guvernamentale.

Loading

Comments

comments