America le cere românilor să fie solidari cu ucrainienii

Duane Butcher, Însărcinat cu Afaceri al SUA la București Foto: romania.usembassy.gov

Duane Butcher, Însărcinat cu Afaceri al SUA la București
Foto: romania.usembassy.gov

Făcând trimitere la o declarație a asistentului secretarului de stat Victoria Nuland, conform căreia „ocupația violentă a clădirilor guvernamentale din Harkov, Donețk și Luhansk (…) trădează toate semnele unei campanii orchestrate de incitare la violență, separatism și sabotare a statului ucrainean, favorizată de serviciile de securitate ruse”, Duane Butcher, Însărcinat cu Afaceri al SUA, le cere românilor, prin intermediul unui amplu mesaj, să fie „cu toții uniți pentru Ucraina”.

Ieri seara, trupe speciale ucrainiene au declanșat un atac armat împotriva separatiștilor ruși (grupări înarmate purtând uniforme, dar fără însemne militare) care, urmând strategia din Crimeea, au ocupat clădirile guvernamentale din orașe din Estul Ucrainei.

Potrivit ministrului de Interne, Arsen Avakov, contraofensiva declanșată duminică dimineață a provocat un mort și cinci răniți în rândul forțelor care susțin puterea de la Kiev și “un număr neprecizat” de victime în rândul separatiștilor din orașul Slaviansk, informează Mediafax.

Președintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov le-a dat rebelilor un ultimatum până luni la ora 6.00 GMT (09.00, ora locală), cerându-le să depună armele și să evacueze instituțiile oficiale ocupate.

Rusia a avertizat Kievul să înceteze “războiul împotriva propriului popor” și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, care s-a transformat într-un “dialog al surzilor” între occidentali și ruși. “Cerem acoliților din Maidan, care l-au înlăturat de la putere pe președintele legitim al Ucrainei, să înceteze imediat războiul împotriva propriului popor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, potrivit unor imagini difuzate de postul de televiziune Rossia 24.

De partea sa, Turcinov a declarat că Rusia poartă un război pe teritoriul Ucrainei. „Am ordonat lansarea unei operațiuni de mare amploare. Nu vom lăsa Rusia să repete scenariul din Crimeea în regiunile din estul țării”, a subliniat Turcinov.

„Rusia a dărâmat și a renunțat la ordinea juridică internațională și a abandonat însăși noțiunea de stat de drept”, arată, în mesajul său, Duane Butcher.

Reproducem, mai jos, mesajul integral al diplomatului american.

Susțineți Ucraina

„Din luna noiembrie a anului trecut, poporul ucrainean se străduiește să își definească propriul viitor. Pe parcursul acestui proces, ucrainenii au devenit pentru întreaga lume un simbol al curajului și al schimbării pașnice. Comunitatea internațională rămâne unită în susținerea Ucrainei, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și oferind cetățenilor acestei țări spațiul și sprijinul necesar pentru a-i ajuta să decidă cum va fi condusă țara lor și ce opțiuni vor avea.

În luna noiembrie a anului trecut, un mic grup de ucraineni s-a adunat la Kiev pentru a spune președintelui că vrea să fie ascultat. Președintele luase decizia politică de a nu semna un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Cetățenii nu au fost de acord cu acest lucru și i-au spus-o în mod public. Protestul public a luat amploare, adunând zeci de mii de participanți. Ei și-au ridicat vocile pentru a protesta împotriva a mai mult decât o decizie politică. În frigul iernii, cetățeni din întreaga țară au stat împreună în piața Maidan pentru a cere eliminarea corupției din țara lor, o mai mare implicare economică a cetățenilor muncitori în locul acordurilor financiare dubioase și secrete și protecție reală garantată de constituție.

Acestea au legătură nu doar cu Ucraina. Au legătură cu principiile esențiale care guvernează relațiile dintre națiuni în secolul XXI. Așa cum a declarat președintele Obama în Belgia, în data de 26 martie, acesta este „un moment de test pentru Europa și SUA și pentru ordinea internațională pe care încercăm să o construim de generații.” Această ordine este bazată pe un set de principii esențiale care includ respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială. Faptul că Rusia are o istorie comună îndelungată cu Ucraina nu înseamnă că Rusia ar trebui să poată dicta viitorul Ucrainei. În data de 27 martie, 100 de țări s-au aliniat în Adunarea Generală a ONU în sprijinul principiilor fundamentale ale Cartei ONU, în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și împotriva acțiunilor ilegale ale Rusiei.

Președintele Ucrainei, care era vizat de primul protest restrâns organizat, a dispărut timp de șapte zile și în cele din urmă și-a părăsit țara. Reprezentanții aleși în mod democratic ai poporului ucrainean au reacționat pentru a suplini lipsa unei conduceri, generată de lașitatea lui Ianukovici și au organizat un guvern interimar temporar, tehnocrat și alegeri anticipate, organizate în mod responsabil. În luna aprilie, acest guvern interimar va propune reforme economice și politice care țin cont de fiecare cetățean ucrainean. În luna mai, populația Ucrainei va alege un nou președinte, a cărui misiune va fi să construiască viitoarea Ucraină pe care și-o doresc toți cetățenii săi.
În acest timp, în Crimeea, Rusia a dărâmat și a renunțat la ordinea juridică internațională și a abandonat însăși noțiunea de stat de drept. Un „referendum” forțat, grăbit și ilegal, desfășurat în contextul unei intervenții militare, a fost folosit pentru a justifica o flagrantă acaparare de teritoriu de către o țară vecină. Acel precedent nu poate fi valabil. Crimeea este Ucraina. Granița recunoscută în constituția ucraineană este granița Ucrainei suverane. Lumea nu a fost înșelată să creadă că un referendum pus la cale de Russia justifică în vreun fel ceea ce reprezintă pur și simplu o acaparare de teritoriu realizată cu forța. Așa cum a declarat asistentul secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, doamna Victoria Nuland, „ocupația violentă a clădirilor guvernamentale din Harkov, Donețk și Luhansk din această săptămână, crește îngrijorarea noastră. Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente trădează toate semnele unei campanii orchestrate de incitare la violență, separatism și sabotare a statului ucrainean, favorizată de serviciile de securitate ruse.”

În următoarele zile și luni, de la Kiev până Washington și București, lumea trebuie să continue să apere drepturile oamenilor curajoși de oriunde care iau atitudine împotriva liderilor corupți și autoritari. Cetățenii Ucrainei ne-au cerut sprijinul pe măsură ce se unesc pentru a-și defini reformele și a-și desfășura alegerile. Pentru binele unei Europe întregi, libere și pașnice trebuie să fim cu toții uniți pentru Ucraina.”

Duane Butcher, Însărcinat cu Afaceri al SUA

Loading

Comments

comments