Alegeri 25 mai: Liderii popularilor și liberalilor europeni vor continuarea austerității

Foto: welt.de

Foto: welt.de

Conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, social-democratul german Martin Schulz, liberalul belgian Guy Verhofstadt, ecologista de origine germană Ska Keller și reprezentantul stângii radicale, grecul Alexis Tsipras, s-au confruntat în hemiciclul Parlamentului European, la Bruxelles, în cursul primei dezbateri cu participarea celor cinci candidați ai principalelor partide europene la Președinția Comisiei Europene, transmite Mediafax.

Principalul subiect al dezbaterii a fost austeritatea.

“Grecia este țara aleasă de liderii europeni pentru a fi cobaiul celei mai severe austerități”, a clamat Alexis Tsirpas, cerând “ieșirea din această stare de paranoia legată de criza datoriilor”, printr-o “schimbare de direcție” și mai multă “solidaritate”.

“Accept multe reproșuri, dar nu voi accepta niciodată (să se spună) că nu am fost suficient de solidari cu Grecia”, a răspuns Jean-Claude Juncker, care a asigurat Președinția Eurogrupului timp de opt ani. “Am lucrat mult în ultimii ani, zi și noapte, pentru a evita ca Grecia să iasă din zona euro. Am făcut totul pentru ca Grecia să rămână membră a zonei euro”, a adăugat el, dând asigurări că această țară trebuie “să continue politica de asanare” a finanțelor publice.

Guy Verhofstadt a apărat “disciplina bugetară”, acuzând în principal băncile publice ale acestei țări că finanțează partidele politice.

În opinia ecologistei Ska Keller, austeritatea nu poate “decât să agraveze situația”. Ea a pledat, la fel ca Martin Schulz, pentru o luptă mai fermă împotriva fraudei fiscale.

Cei cinci candidați au mai abordat criza din Ucraina, problema imigrației, lupta împotriva corupției și lobby-ul.

Martin Schulz, Guy Verhofstadt și Ska Keller au vorbit în engleză, Jean-Claude Juncker în franceză, în timp ce Alexis Tsipras a preferat să se exprime în greacă.

Nota redacției: Pozițiile oarecum concordante ale lui Jean-Claude Juncker și Guy Verhofstadt semnalează o repoziționare a forțelor din Parlamentul European. Liberal-democrații (grupul ALDE din PE, condus de fostul premier belgian Verhofstadt) au fost critici ponderați ai popularilor conservatori în legislatura anterioară, fapt ce a permis o apropiere de grupul socialiștilor europeni, condus de Schulz. Părea chiar că politicianul german va avea suportul ALDE, pentru a câștiga șefia Comisiei Europene, poziția cea mai importantă pe plan european. Iată însă că Verhofstadt și colegii săi s-au decis să joace o altă carte, pe fondul neașteptatului reviriment al popularilor europeni în sondaje. Din această perspectivă, ieșirea PNL din USL începe să capete sens. PNL face parte din grupul ALDE, iar lepădarea de socialiști nu este exclus să fi fost o directivă de la Bruxelles (sau Strasbourg, dacă vreți), care să pregătească terenul pentru jocurile ce se vor face după 25 mai. Jocuri care s-ar putea solda cu un președinte-surpriză al Comisiei Europene, în persoana lui Guy Verhofstadt, susținut de populari.

Loading

Comments

comments