Adrian Năstase a ieșit din penitenciar cu „planuri extravagante”

 

Adrian Năstase este pus în libertate Foto: ziare.com

Adrian Năstase este pus în libertate
Foto: ziare.com

Tribunalul Ilfov a decis, azi, definitiv, ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiționat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare, informează Mediafax.

Instanța a respins contestația Direcției Naționale Anticorupție și a menținut decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca Năstase să fie eliberat condiționat.

Tribunalul Ilfov a dispus punerea de îndată în libertate a lui Adrian Năstase. Drept urmare, acesta a ieșit, în această seară, din penitenciar, fiind întâmpinat de cei doi fii ai săi. Eliberatul a declarat că a rămas același, că ultimii ani l-au întărit și a precizat că are planuri de viitor „extravagante”. Fostul premier a declarat că a primit oferte de la multinaționale, dar și de la un guvern străin, că ar vrea să fie consultant politic, că scrie o carte intitulată „Traversarea deșertului” și că intenționează să se întoarcă la catedră, la Facultatea de Drept.

„Știți foarte bine că în următorii nouă ani eu practic nu voi putea să ocup funcții publice și, din acest punct de vedere, mi-a făcut mare plăcere să primesc diverse oferte de la niște societăți multinaționale și de la un guvern străin. Să nu mă întrebați de unde pentru că oricum nu o să vă spun. Dar dacă nu mai este nevoie de mine în România, așa cum au hotărât instanțele, în mod evident va trebui să găsesc un drum pentru viitor”, a spus Năstase.

„Aș vrea să fiu eventual consultant politic și eventual să fac contracte cu unele dintre televiziunile voastre pentru a explica diverse lucruri”, a adăugat Adrian Năstase. Întrebat de ce și-a lăsat barbă și dacă va renunța acum la ea, Năstase a răspuns negativ, adăugând că i s-a spus că, arătând astfel, ar putea obține cu ușurință un rol într-un film. „Nu știu (ce rol, n.r.), dar aștept oferte. Există nenumărate documentare la unele televiziuni în care n-aș vrea să joc”, a mai răspuns fostul premier la întrebările jurnaliștilor. Aceste afirmații au iscat discuții prin intermediul rețelelor sociale despre o presupusă labilitate psihică a fostului premier. Doar că acesta a fost supus la mai multe evaluări psihiatrice în ultima perioadă de timp, concluzia specialiștilor fiind că Năstase este perfect sănătos.

Întrebat ce făcea înainte să fie eliberat, Năstase a răspuns că tocmai terminase o discuție cu o parte din colegii săi condamnați despre Constantin Brâncoveanu și astfel și-a adus aminte că „de fapt trădarea boierilor a dus la apariția domnitorilor fanarioți în România”.

Năstase a mai spus că în cartea „Traversarea deșertului” va include experiența penitenciarului.

Adrian Năstase a mai vorbit despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, a votului pe liste pentru profesionalizarea Parlamentului, despre aministie fiscală, grațiere, și a subliniat că penitenciarul, cum este acum, e o „instituție depășită”, o „fabrică de recidivă”.

Năstase a spus că „statul român în momentul de față are numai două puteri: executivul, format din președinte și guvern, și justiția”.

„Cred că ar trebui înțeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie și de o lege a grațierii”, a declarat fostul premier, precizând că această lege a grațierii ar trebui „să fie într-o formulă înțeleaptă, nu aberantă, cu limite până la 7 ani”.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele “Zambaccian” și “Trofeul calității”, poate fi eliberat condiționat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase “a avut un comportament foarte bun pe perioada detenției, nefiind sancționat disciplinar”.

Năstase a publicat trei lucrări științifice (în decembrie 2012, mai 2014 și iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei.

Instanța a apreciat că Adrian Năstase „și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială”.

Loading

Comments

comments