Adrian Nastase a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare

nastaseUPDATE (3): Năstase ar putea executa doar opt luni de închisoare

Potrivit avocaților lui Adrian Năstase, urmează să fie introdusă la Tribunalul București o cerere de contopire a pedepselor primite de fostul premier în dosarul Zambaccian (patru ani) și “Trofeul calității” (doi ani), informează Mediafax.

Astfel, dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere eliberarea condiționată după executarea unei treimi din pedeapsa contopită, respectiv 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenție din dosarul „Trofeul calității”. Prin urmare fostului premier i-ar rămâne de executat, efectiv, doar opt luni de închisoare.

UPDATE (2): Năstase va petrece 21 de zile în carantină la Rahova

Adrian Năstase s-a predat, în această după-amiază, la Secția 2 de Poliție București. De aici, a fost transportat, cu cătușe la mâini, spre Penitenciarul Rahova, unde va rămâne 21 de zile în carantină, răstimp în care Administrația Penitenciarelor va dispune unde anume va executa restul perioadei de detenție (deși a fost condamnat la patru ani cu executare, Adrian Năstase ar putea fi eliberat, la cerere, după executarea unei treimi din pedeapsă, clemență de care beneficiază deținuții în vârstă de peste 60 de ani). Regimul de detenție se stabilește în funcție de vârsta deținutului, starea de sănătate și antecedentele penale ale acestuia.

La ieșirea din Secția 2 de Poliție, Adrian Năstase și-a exprimat revolta față de pedeapsa primită: „(este o sentință – n.n.) Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară”, a comentat fostul premier decizia magistraților Înaltei Curți.

UPDATE: NASTASE va fi incarcerat la Rahova

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat ca il va insoti, in scurt timp, pe clientul sau, de la domiciliul acestuia la Politia Capitalei, unde se vor deafasura formalitatile pentru executarea deciziei finale a Justitiei. Adrian Nastase urmeaza a fi inchis, din nou, la Penitenciarul Rahova, unde sunt inchisi, cel putin la inceput, condamnatii cu domiciliul in Bucuresti.

 

Fostul prim ministru al Romaniei, Adrian Nastase a fost condamnat, definitiv, la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Zambaccian. Completul de cinci judecatori al Instantei Supreme l-a condamnat pe politicianul social democrat la patru ani pentru luare de mita si la trei ani de inchisoare pentru santaj. Pedespsele au fost contopite, astfel ca Nastase va executa 4 ani. Sotia sa, Dana Nastase,  a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare in acelasi dosar.

Dupa executarea pedepsei, Adrian Nastase va avea interzise cinci ani o serie de drepturi civile, precum dreptul de a alege sau de a fi ales intr-o functie publica.

Instanta a dispus confiscarea sumei de 1.824.303 lei de la sotii Nastase, pentru acoperirea prejudiciului rezultat din obtinerea foloaselor necuvenite in decursul mandatului de premier al lui Adrian Nastase.

Loading

Comments

comments