EXCLUSIV. Administrația Penitenciarelor: Deținuții care PREZINTĂ RISC pentru siguranța penitenciarului au prioritate la permisii de ieșire din penitenciar!

Pierdută în meandrele limbii române, Administrația Națională a Penitenciarelor –instituție subordonată direct Ministerului Justiției- a comis o eroare de pomină într-un act oficial, publicat în Monitorul Oficial (nr. 353, de azi, vineri 14 iunie 2013).

Conform unei Decizii adoptate de conducerea interimară a Administrației, deținuții care prezintă risc pentru siguranța penitenciarelor au prioritate la permisiile de ieșire din penitenciar!

Putem presupune că intenția legiuitorului a fost onorabilă, dar rezultatul este exact invers celui urmărit. Sau putem presupune că eroarea a fost intenționată…

Dar iată, concret, despre ce este vorba.

În Decizia de aprobare a metodologiei privind acordarea recompenselor pentru deținuții care participă la programe educaționale, de asistență psihologică și socială, „la activități lucrative, precum și în situații de risc”, se spune în felul următor (cităm din Art. 4, alin. 1):

„La analizarea propunerilor, în vederea analizării recompensei cu permisiunea de ieșire din penitenciar, se are în vedere în ce măsură deținuții:

(…) e) NU SUNT cercetați sau urmăriți penal în alte cauze;

(…) g) SUNT clasificați în categoria celor care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului”. Am încheiat citatul.

În cazul în care conducerea Administrației Penitenciarelor (ANP) nu se descurcă cu reformularea acestor prevederi, îi oferim consultanță gratuită.

Ministerul Justiției pare să nu găsească o soluție pentru conducerea permanentă a ANP, astfel că instituția este într-un provizorat ce tinde spre eternitate. În luna mai 2012, directorul „plin” al ANP, Ioan Băla a declarat că penitenciarele sunt asaltate de grupări teroriste. Urmare a acestei declarații, a fost destituit de ministrul de atunci al Justiției, Titus Corlățean. În locul său, a fost numit, provizoriu, comisarul șef Marin Stancovici. Pe 10 septembrie anul trecut, ministrul Mona Pivniceru l-a înlocuit prin ordin de la conducerea ANP pe Stancovici cu Marian Dobrică, „până la orgnizarea unui concurs pentru postul de director al ANP”. Concursul n-a mai avut loc, mandatul lui Dobrică a exprirat, astfel că a fost rotit cu Stancovici. În curând, expiră și mandatul lui Stancovici, așa că e de așteptat că va reveni Dobrică. Și tot așa…

 

permisii iesire detinuti penitenciare

Loading

Comments

comments