Aberație oficializată: de la 1 februarie, interceptările nu vor fi posibile fără avizarea prealabilă a interceptaților

kovesi, ponta

UPDATE: Ponta se „sfiește” să modifice Codul Penal prin Ordonanță de Urgență

După ce a depășit guvernarea Boc în privința numărul ordonanțelor de urgență emise, premierul Victor Ponta invocă o posibilă neconstituționalitate a modificării Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin ordonanță de urgență.

“Cum să modificăm, dom’ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio ședință de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituțional să modificăm prin ordonanță de urgență”, a răspuns Ponta întrebat de jurnaliști dacă Guvernul va introduce modificăi prin ordonanță de urgență, informează Mediafax.

Întrebat dacă vor fi totuși introduse modificări chiar și după 1 februarie, premierul a arătat că, joi, se discută la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o serie de modificări, care pot fi luate, până la urmă, în discuție, dar abia peste o săptămână și dacă CSM dorește acest lucru.

“Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituțional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice”, a adăugat Ponta.

El a precizat că, legat de acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare și a presei, există deja un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului.

El a exclus însă posibilitatea ca Guvernul să se reunească într-o nouă ședință, până la 1 februarie, pentru a modifica textul Codului penal.

 

Știrea inițială

Codul Penal și Codul de Procedură Penală intră în vigoare cu tot cu aberația semnalată de Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi:  înainte de a se obține autorizație pentru interceptări, persoana vizată în anchetă va trebui înștiințată că este urmărită penal.

La sfârșitul anului trecut, premierul anunța că Guvernul poate emite o ordonanță de urgență care să modifice Codul Penal, așa cum solicită DNA, numai după ce ministrul Justiției va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți, Parchetului și Comisiei Europene și toată lumea este de acord. Ponta și-a reiterat afirmația în cursul lunii ianuarie, când a promis că vor fi eliminate prevederile care îngrădesc libertatea de exprimare. Însă azi, în ședința de Guvern, Ponta nu a făcut decât să precizeze că cele două importante normative intră în vigoare – nimic despre vreo modificare de ultim moment, informează Mediafax.

Kovesi a precizat că i-a solicitat ministrului Justiției modificarea Codului de Procedură în sensul îndreptării aberației semnalate, dar că nu a primit un răspuns.

„Sper să nu fim în situația penibilă în care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc și fostul ministru al Justiției, domnul Predoiu, să zică că e rău sau că sunt rele codurile, că ei le-au adoptat. Acum, dacă au descoperit azi că nu sunt bune, e cam târziu”, a declarat Ponta.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a spus că au fost foarte multe proiecte de pregătire cu Institutul Național al Magistraturii și Consiliului Superior al Magistraturii, iar în ultimii doi ani a fost un efort foarte mare pentru implementarea celor patru coduri (inclusiv Codul Civil -intrat în vigoare la 1 octombrie 2011 și Codul de Procedură Civilă -intrat în vigoare la 15 februarie 2013-). El a adăugat că dispozițiile Codului penal nu presupun o infrastructură în plus, ca la celelalte două coduri, ci doar o “rearanjare a resurselor” în cadrul sistemului.

Loading

Comments

comments